توده آتشفشانی سهند در شمال غرب کشور در جنوب شهر تبریز با 3710 متر ارتفاع و با قطر قاعده ای حدود 75 کیلومتر به صورت گنبد عظیمی مابین دوچاله زمین ساختی اورمیـه ( در غرب ) و میانه ( در شرق ) سر برآورده است . گسل تبریز از شمال آن می گذرد و در جنـوب گسل زرینه رود قرار دارد که باحتمال زیاد تا چاله میانه ادامه دارد . توده سهند یک مخروطـی از نوع استراتو ولکان می باشد که روی یک پایه رسوبی قرار دارد . اگر چه بخش های مرتفـع آن که بیشتر از گدازه ها تشکیل یافته، به شدت تخریب شده است و وجـود بـیـش از ده مخروط کوچک دیگر شکل آن را از نزدیک تا حد زیادی عارضه دار نشان می دهـد، امـا در نقشه ها و به ویژه در تصاویر ماهواره ای شکل گنبدی منظم آن با یک شبکه زهکشی رادیـال تیپیک کاملا مشخص است . در نیمه غربی این کوه که رودها همگی به دریـاچـه اورمـیـه می ریزند سطوح فرسایشی و پادگانه های ساحلی یک حالت پلکانی بـه آن داده اسـت . موقعیت تکتونیکی این توده، همچنین شواهد ژئومرفیک، تحرک این توده را درکـواتـرنـر مسجل می سازد و وجود گسل فعال تبریز این فرض را به میان می آورد که اثر مرفولوژیـکـی نئوتکتونیک در نقاط مختلف آن ممکن است یکسان نباشد . این تحقیق برای بررسی فـرض فوق صورت گرفته است که در آن موضوع تحقیق با استفاده از چندین شاخص نئوتکتونیـک به طورکمی مورد تحلیل قرار گرفته است
جداری عیوضی, دکتر جمشید, & غواصی روشتی, سهیلا. (1389). نقش نئوتکتونیک در تحول ژئومورفیک دره ها در نیمه غربی توده سهند. دانشنامه, 3(3(77 پاییز 1389)), 29-47.
MLA
دکتر جمشید جداری عیوضی; سهیلا غواصی روشتی. "نقش نئوتکتونیک در تحول ژئومورفیک دره ها در نیمه غربی توده سهند". دانشنامه, 3, 3(77 پاییز 1389), 1389, 29-47.
HARVARD
جداری عیوضی, دکتر جمشید, غواصی روشتی, سهیلا. (1389). 'نقش نئوتکتونیک در تحول ژئومورفیک دره ها در نیمه غربی توده سهند', دانشنامه, 3(3(77 پاییز 1389)), pp. 29-47.
VANCOUVER
جداری عیوضی, دکتر جمشید, غواصی روشتی, سهیلا. نقش نئوتکتونیک در تحول ژئومورفیک دره ها در نیمه غربی توده سهند. دانشنامه, 1389; 3(3(77 پاییز 1389)): 29-47.